Jaarverslag 2012

STICHTING KINDER ACTIVITEITEN COMITE

Jaarverslag 2012

Inleiding

Ook het vierde jaar op kampeerboerderij ’t Boerenerf in Woudenberg is het zomerkamp goed geslaagd. We zijn dit jaar naar Dierenpark Amersfoort geweest en hebben zowel de binnen- als buitenruimte van ‘t Boerenerf goed kunnen gebruiken. Helaas was het weer niet goed genoeg om in het Henschotermeer te kunnen zwemmen maar wel om op het recreatieterrein spelletjes te doen en s’avonds liedjes te zingen bij het kampvuur.


De voorbereidingen

Begin februari 2012 starten de vrijwilligers van het KAC met de eerste voorbereidingen voor het zomerkamp, dat voor de kinderen plaatsvond van maandag 16 juli tot en met zaterdag 21 juli. Met een nieuwe secretaris in het bestuur en het vertrek van twee oud-leiding wordt het kamp voorbereid door een vaste kern van in totaal 8 vrijwilligers. Tijdens het kamp wordt deze vaste kern aangevuld met nieuwe of bekende vrijwilligers die een of meerdere dagen meedraaien zodat er 10 of meer vrijwilligers per dag zijn. De nieuwe vrijwilligers zijn bereikt via het eigen netwerk en dit jaar wordt de blik verruimd door deelname aan de Beursvloer in Utrecht en plaatsing van vacatures op de website van de Vrijwilligerscentrale Utrecht. Bij de Beursvloer komen bedrijven en maatschappelijke organisaties met elkaar in contact om elkaar wat moois te bieden. KAC hoopt hier in de voorbereiding van 2013 de vruchten van te plukken.

Op het gebied van sponsoring is veel werk gemaakt van het vinden van sponsoring in natura om vervanging te vinden voor sponsors die bijdragen beperkten of stopten. De sponsoring van

Dierenpark Amersfoort (in de vorm van extra korting) heeft het hierbij mogelijk gemaakt in een regenachtige week er met de kinderen op uit te trekken met een leuk, leerzaam en afwisselend uitje. Dit jaar is er voor gekozen te werken met een feestthema per dag in plaats van een thema voor de hele week. Dit zorgde voor grote afwisseling van carnaval tot kerst.

De kinderwerving loopt dit jaar zo goed (o.a. door contacten met Voedselbanken in Utrecht) dat er een wachtlijst wordt gehanteerd. Uiteindelijk gaan er 24 kinderen mee (1 kind was vóór het kamp ziek geworden). Dit jaar zijn de huisbezoeken door omstandigheden door een klein aantal vrijwilligers uitgevoerd.


De kampweek

De kampweek start altijd met een voorbereidend weekend waarin de laatste puntjes op de ‘i’ worden gezet en de dan aanwezige vrijwilligers elkaar (beter) leren kennen.

Maandag
Op maandagochtend kwamen de kinderen per bus aan. Na enkele kennismakings- spelletjes en een uitreiking van lintjes voelde iedereen zich al snel meer op zijn gemak. Het Koninginnedagprogramma wordt vooral binnen uitgevoerd en de kinderen leren veel over royalty in Nederland en daarbuiten. De film Enchanted is het alternatief voor de Kronen-speurtocht s’avonds.

Dinsdag

Vandaag staat het Paasfeest centraal en wordt uitgebreid verteld over de achtergronden hiervan. De wedstrijd om het sterkste ei maakt veel indruk op de kinderen en er worden natuurlijk ook eieren geverfd. Dankzij de regen kunnen de kinderen genieten van de paasfilm Hop.

Woensdag

Vandaag was Valentijnsdag voorbereid als feestthema maar wordt het Dierendag door een bezoek aan dierenpark Amersfoort. De speeltuin en de grote (roof)dieren zijn populair en de speurtocht leert de leiding en de kinderen meer over de dieren. Moe maar voldaan rijden we terug naar ’t Boerenerf en laten ons het eten goed smaken. Na het eten is het droog en kan er worden gezongen bij het kampvuur.

Donderdag
We ontbijten bij kaarslicht bij de kerstboom en luisteren naar het verhaal over de brief van de Kerstman. De kinderen en de leiding leven zich uit bij het grote chaosspel waarbij de opdrachten met veel creativiteit worden uitgevoerd en de jury hoge cijfers uitdeelt. Bij de bingo trakteert de Kerstman op cadeautjes en gaan de kinderen er helemaal in op om hun kaart vol te krijgen.

Vrijdag

Om carnaval te vieren is er echte Mexicaanse piñata vol met snoep om stuk te slaan en worden Venetiaanse maskers gemaakt. In de middag is er veel tijd om in workshops de bonte avond voor te bereiden en vrij te spelen. De bonte avond is een succes met lekkere hapjes, een prachtig toneelstuk, aanstekelijke muziek en dans, een wonderlijk dansend laken en na elk optreden een dankwoordje van twee kinderpresentatoren. De disco start op tijd zodat er lang gedanst kan worden en moe maar voldaan gaan de kinderen naar bed.

Zaterdag

Op zaterdagmorgen is het afscheid al vroeg en vertrekken de kinderen weer naar Utrecht, waarna het terrein en het gebouw worden opgeruimd en schoongemaakt. Als alles klaar is brengen we onze materialen weer naar ons opslagpunt en kijken we terug op een geslaagde week.


Vooruitblik 2013

Voor 2013 wordt mogelijk weer gekozen voor Kampeerboerderij ‘t Boerenerf in Woudenberg. Er wordt echter ook gezocht naar alternatieve locaties. Over de precieze week is nog niet beslist.